Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami

Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami to ciekawy i pyszny pomysł na główne danie.

DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 polędwiczki
  • 30 dag borowików
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml kremówki
  • 2 długie liście pora

Na marynatę:

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj wino z 2 łyżkami oliwy. Dodaj cebulę startą na tarce, czosnek zmiażdżony ze szczyptą soli, pół łyżeczki suszonego tymianku oraz pieprz.
  2. Polędwiczki umyj, osusz, pokrój każdą na 4 kawałki. Włóż do przygotowanej marynaty. Odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone grzyby i smaż razem, aż puszczą sok. Oprósz solą oraz pieprzem i duś we własnym sosie pod przykryciem 20 minut. Wlej kremówkę i zagotuj.
  4. Kawałki polędwiczek obwiąż bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, usmaż polędwiczki na rumiano (po 3 minuty z każdej strony). Oprósz solą oraz pieprzem. Usuń nici, każdy kawałek obwiąż dekoracyjnie zblanszowanymi liśćmi pora.
  5. Na ogrzanych talerzach ułóż po dwa kawałki mięsa, obłóż grzybami i polej sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)