Polędwiczki w miodzie

Soczyste i słodkie polędwiczki w miodowej skorupce!

fot. A. Rogalski
Przygotowanie 10 min (+ chłodzenie)
Smażenie ok. 15 min
Porcja 460 kcal
Koszt porcji 4,40 zł

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki płynnego miodu akacjowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • posiekany ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Polędwiczki opłucz, przetnij na pół. Olej wymieszaj z miodem, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym i mielonym pieprzem. Posmaruj polędwiczki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, smaż mięso z każdej strony na rumiano. Zawiń pojedynczo w folię aluminiową i włóż na 10 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C.
  3. Po pieczeniu wyjmij polędwiczki z folii i podawaj z ryżem oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidorów.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ (0)
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)