Polędwiczki wieprzowe w boczku

Z pysznym sosem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki wieprzowe w boczku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • łyżka oleju
Na sos:
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • nieduża czerwona cebulka
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki marynowanego pieprzu
  • 1/2 szklanki kremówki
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na polędwiczki w boczku!

  1. Polędwiczki opłucz, osusz.
  2. Natrzyj pieprzem i musztardą wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
  3. Cienkie końcówki polędwiczek podwiń pod spód.
  4. Mięso owiń plasterkami boczku, ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj łyżką oleju.
  5. Piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
  6. W tym czasie przygotuj sos: na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulkę, podlej ją winem i duś 3 minuty.
  7. Dodaj marynowany pieprz i kremówkę.
  8. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Gotuj 3 minuty na małym ogniu.
  10. Polędwiczki ułóż na półmisku.
  11. Polej połową sosu.
  12. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Zobacz inne pomysły na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)