1 porcja – ok. 270 kcal
Składniki na 6 porcji polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym:
- 75 dag grzybów leśnych, różnych
- 2 wieprzowe polędwiczki, ok. 75 dag
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- pół strąka papryki
- pół szklanki śmietany
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym:
- Grzyby przebierz, opłucz, osusz, pokrój na duźe kawałki.
- Mniejsze kawałki pozostaw w całości, wrzuć na rozgrzany olej, oprósz solą i pieprzem.
- Smaż 5 min, podlej szklanką gorącej wody, duś pod przykryciem 30 min.
- Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i śmietanę, przypraw, wymieszaj.
- Polędwiczki opłucz, pokrój, posól, rozbij dłonią, usmaż na oleju.
- Włóż do grzybów, duś pod przykryciem albo wstaw do piekarnika na 10 min.
- Przygotowane polędwiczki wieprzowe posyp natką.