Polędwiczki wieprzowe i czosnkowy dressing – przepis na sukces

Polędwiczki wieprzowe doskonale nadają się do grillowania.
Często zastanawiasz się co przyrządzić na lunch dla gości lub lekką kolację tak, aby każdy czerpał z niej jak najwięcej przyjemności? Nie jest to łatwa sztuka trafić w gusta znajomych, ale kluczem do sukcesu są zawsze zdrowe i proste, kilkuskładnikowe dania, idealne na mniejszy lub większy apetyt w okresie wiosenno – letnim.
/ 09.05.2011 11:56
Polędwiczki wieprzowe doskonale nadają się do grillowania.

Przy przyrządzaniu takich dań, należy szczególną uwagę zwrócić na szczegóły – im mniej składników w potrawie, tym łatwiej dostrzec niedociągnięcia, a dodatkowo warto mieć w zanadrzu argumenty na poparcie pomysłu skąd takie, a nie inne połączenie smaków. Naszej polędwicy będzie towarzyszył szpinak, który ze względu na walory zdrowotne, jest teraz obok rzeżuchy i kiełków, bardzo chętnie kupowanym produktem.

Zobacz: Jak się robi pierożki ze szpinakiem?

Jak przyrządzić mięso?

Najlepiej zacząć od rozgrzania patelni grillowej – kształt jej powierzchni malowniczo odciśnie się na plastrach mięsa w postaci ciemniejszych pasków. Polędwicę należy pokroić w plastry (ok. 1 cm), włożyć między dwa kawałki folii i lekko je rozbić za pomocą wałka do ciasta tak, aby kawałki równo się spłaszczyły i były jak najcieńsze. Każdy kawałek posmaruj oliwą i połóż na gorącej patelni – ważne, aby plastry nie nachodziły na siebie, najlepiej smażyć je partiami.

W trakcie smażenia przyrządź dressing, który możesz modyfikować w zależności od upodobań. Cztery drobno posiekane filety anchois połącz z czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą i sporą ilością czarnego pieprzu. Warto mieć na uwadze, że anchois jest dość słone. Na talerzu rozłóż umyte liście szpinaku, na nim 3-4 kawąłki mięsa i polej obficie dressingiem.

Polecamy: Jak przygotować mięso na szybki obiad?

Redakcja poleca

REKLAMA