Przy przyrządzaniu takich dań, należy szczególną uwagę zwrócić na szczegóły – im mniej składników w potrawie, tym łatwiej dostrzec niedociągnięcia, a dodatkowo warto mieć w zanadrzu argumenty na poparcie pomysłu skąd takie, a nie inne połączenie smaków. Naszej polędwicy będzie towarzyszył szpinak, który ze względu na walory zdrowotne, jest teraz obok rzeżuchy i kiełków, bardzo chętnie kupowanym produktem.
Zobacz: Jak się robi pierożki ze szpinakiem?
Jak przyrządzić mięso?
Najlepiej zacząć od rozgrzania patelni grillowej – kształt jej powierzchni malowniczo odciśnie się na plastrach mięsa w postaci ciemniejszych pasków. Polędwicę należy pokroić w plastry (ok. 1 cm), włożyć między dwa kawałki folii i lekko je rozbić za pomocą wałka do ciasta tak, aby kawałki równo się spłaszczyły i były jak najcieńsze. Każdy kawałek posmaruj oliwą i połóż na gorącej patelni – ważne, aby plastry nie nachodziły na siebie, najlepiej smażyć je partiami.
W trakcie smażenia przyrządź dressing, który możesz modyfikować w zależności od upodobań. Cztery drobno posiekane filety anchois połącz z czosnkiem, sokiem z cytryny, musztardą i sporą ilością czarnego pieprzu. Warto mieć na uwadze, że anchois jest dość słone. Na talerzu rozłóż umyte liście szpinaku, na nim 3-4 kawąłki mięsa i polej obficie dressingiem.
Polecamy: Jak przygotować mięso na szybki obiad?