Polędwiczki w miodzie i sezamie

Mięso nabierze niepowtarzalnego smaku w połączeniu z suszonymi morelami.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki w miodzie i sezamie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki
  • 5 łyżek miodu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 3 łyżki sezamu
  • 5 dag suszonych moreli
  • 1/4 szklanki bulionu z jarzyn
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na polędwiczki w miodzie!

  1. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. 4 łyżki miodu wymieszaj z pieprzem, papryką, chilli i szczyptą soli.
  4. Marynatą posmaruj mięso, posyp sezamem.
  5. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
  6. Morele dokładnie wypłucz w ciepłej wodzie, odsącz, poprzekrawaj na pół.
  7. Obłóż nimi polędwiczki.
  8. Resztę miodu wymieszaj z bulionem i olejem.
  9. Mieszanką polej morele .
  10. Naczynie z polędwiczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. C.
  11. Mięso piecz 25-30 minut.
  12. Przed wyjęciem z piekarnika polędwiczki nakłuj szpikulcem, aby sprawdzić, czy są już dopieczone. Jeśli wypływający z nich sok jest przejrzysty, są gotowe, gdy różowy - trzeba je jeszcze chwilę dopiec.

Sprawdź inne przepisy na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)