Polędwiczki w boczku

Zawinięte w pasterki boczku polędwiczki po uduszeniu będą soczyste
/ 08.04.2010 10:06

Przygotowanie 30 min * duszenie 10 min * 1 porcja – ok. 440 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- estragon
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 4 łyżki soku z winogron, pomarańczowego lub jabłkowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Polędwiczki opłucz, osusz. Każdą przekrój na połowę. Natrzyj estragonem, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw na pół godziny
w chłodne miejsce.

2. Każdą polędwiczkę zawiń w plaster boczku, zepnij wykałaczką.

3. Na patelni rozgrzej pozostały olej z masłem. Na ostrym ogniu obsmaż kawałki polędwiczki.

4. Potem zmniejsz ogień, dodaj pokrojoną na piórka cebulę i cząstki jabłek. Duś na małym ogniu pod przykryciem 5–10 minut, od czasu do czasu skrapiając całość owocowym sokiem.

Porozmawiajmy o gwiazdach - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA