Polędwica z dorsza w szynce

Najlepiej podawać ją na kapuście!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwica z dorsza w szynce
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag polędwicy z dorsza
  • 8 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 100 ml białego wina typu riesling
Panierka:
  • po łyżce listków tymianku, natki i szałwii
  • szczypta grubej soli
  • pieprz
Dodatkowo:
  • ok. 1 kg kapusty
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • kilka suszonych żurawin
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kminu rzymskiego
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na polędwicę z dorsza w szynce!

  1. Składniki panierki utłucz w moździerzu.
  2. Polędwicę pokrój na 4 porcje, osusz i obsyp lekko panierką.
  3. Zawiń w plastry szynki.
  4. Chłodź około godziny.
  5. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na łyżce masła.
  6. Dodaj bulion, żurawinę, sok z cytryny i kmin rzymski.
  7. Duś, aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka.
  8. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż rybę, pod koniec podlej winem i chwilę duś.
  9. Dorsza ułóż na kapuście lub obok niej, podawaj.

Zobacz inne przepisy na dania z ryb:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
znalazłam wreszcie dobry przepis na polędwicę z dorsza, dzięki