Placki z sosem twarożkowym

Nie masz pomysłu na obiad? Przekonaj się, jak mogą smakować placki z sosem twarożkowym!

DRUKUJ PRZEPIS
Placki z sosem twarożkowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 2–3 łyżki mąki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 25 dag homogenizowanego twarożku śmietankowego
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 posiekane dymki
  • 2 łyżki posiek. ziół (koperku, natki)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • olej
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  • Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Dodaj mąkę, jajko, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj ciasto. Usmaż na rozgrzanym oleju rumiane placki. Osącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i trzymaj w cieple.
  • Przygotuj sos: twarożek zmiksuj z jogurtem i majonezem na krem. Dodaj posiekaną dymkę i zioła. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Placki podawaj z przygotowanym sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)