Puszysty placek ziemniaczany z porem i kolendrą

Placek ziemniaczany z porem i kolendrą to pyszna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Puszysty placek ziemniaczany z porem i kolendrą
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 370 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • por
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona kolendra
  •  mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Omlet owsiany - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w łupinach, następnie ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę. Por z boczkiem zrumień na oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody, duś pod przykryciem przynajmniej 5 minut i dodaj do ziemniaków.
  2. Masę ostudź, wbij jajka, dodaj natkę. Dopraw czosnkiem, mieloną kolendrą i kminkiem. Masę podziel na 6 części. Na rozgrzanym oleju usmaż na rumiano z obu stron 6 placków.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)