Placek po zbójnicku

Farsz zmodyfikuj według uznania!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placek po zbójnicku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
Farsz:
  • 40 dag wieprzowiny
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • rozmaryn
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • mielona papryka
  • olej
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić placek po zbójnicku!

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. Oprósz papryką, pieprzem i mąką.
  3. Obsmaż na oleju.
  4. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
  5. Smaż przez 5 minut.
  6. Podlej wodą, dodaj listki, rozmaryn, ziarna pieprzu, koncentrat.
  7. Duś przez 15 minut.
  8. Papryki pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.
  9. Obsmaż na oleju i dodaj do mięsa.
  10. Dopraw solą, papryką.
  11. Duś przez około 15 minut.
  12. Ziemniaki obierz, zetrzyj z cebulą.
  13. Połącz z jajkami, mąką, solą, pieprzem.
  14. Usmaż 4 placki. Polej sosem i złóż na pół.

Zobacz też przepisy na kotlety:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
mniaaaaaam jak zrobić placek po zbójnicku, mmm pyszny musi byc