Pizza z tuńczykiem i oliwkami

Jej składniki wzmocnią twój układ krążenia!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z tuńczykiem i oliwkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
  • szklanka mleka
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
Dodatkowo:
  • pieprz
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g zielonych i czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki posiekanej natki
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami!

Przepis na ciasto do pizzy:

  1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
  2. Odstaw na 15 minut.
  3. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi.
  4. Ciasto powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
  5. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  6. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.

Przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami:

  1. Czosnek obierz, posiekaj i odłóż na 15 min.
  2. Podgrzej lekko oliwę, wymieszaj z czosnkiem i posmaruj ciasto.
  3. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem i ułóż na wierzchu razem z pokrojonymi pomidorami.
  4. Posyp oliwkami i natką.
  5. Piecz 15 minut w temperaturze 225 stopni.

Zobacz inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)