Pizza z szynką i rukolą

Idealna dla osób z anemią - zawiera dużo żelaza!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z szynką i rukolą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • sól
  • pieprz
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 250 g rukoli
  • 100 g parmezanu w kawałku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka przyprawy do pizzy
Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
  • szklanka mleka
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z szynką i rukolą!

  1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Odstaw na 15 minut.
  2. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
  5. Przecier pomidorowy dopraw solą, pieprzem i przyprawą. Posmaruj spód i podpiecz 10 minut w 225 stopniach.
  6. Następnie ułóż na wierzchu szynkę parmeńską i zapiekaj jeszcze 5 minut.
  7. Pokrój pizzę na kawałki i tuż przed podaniem posyp umytą i osuszona rukolą.
  8. Z wierzchu posyp wiórkami parmezanu.

Zobacz inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)