Pizza z salami

Dodaj oliwki i mozzarellę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z salami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • 3dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskiej  
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
Dodatki:
  • 30 czarnych oliwek
  • 20 plasterków salami
  • 2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • papryka pokrojona w plasterki
  • suszona bazylia i oregano
Lasagne bolognese - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z salami!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. W wodzie rozpuść drożdże razem z cukrem.
  3. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 3 minuty.
  4. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
  5. Zagnieć luźne ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Ciasto rozciągnij na duży placek, ułóż na blasze, posmaruj przecierem, posyp połową sera, obłóż salami, oliwkami, papryką.
  7. Posyp ziołami i serem.
  8. Piecz 20 minut w temperaturze 250 stopni C.

Zobacz inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)