Pizza z owocami morza

Warto odkrywać nowe smaki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z owocami morza
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
  • szklanka mleka
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
Na wierzch:
  • sól
  • pieprz
  • 500 g mieszanki owoców morza lub po 150 g mrożonych krewetek, kalmarów i małży
  • mała cukinia
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy
  • estragon
Krewetki smażone - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pizzę z owocami morza!

  1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
  2. Odstaw na 15 minut.
  3. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
  4. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
  6. Owoce morza rozmroź i przelej wrzątkiem. Osącz.
  7. Cukinię pokrój w słupki, chili w bardzo cienkie paseczki (zrób to w rękawiczkach).
  8. Posmaruj spód pizzy 2 łyżkami oliwy, ułóż owoce morza, posyp, cukinią, papryczką i przyprawami.
  9. Piecz 15 minut w temperaturze ok. 225°C.

Sprawdź inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)