Pizza z kurczakiem Teriyaki i sosem barbecue - przepis

Gotową pizzę z kurczakiem Teriyaki posypujemy świeżą dymką

DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z kurczakiem Teriyaki i sosem barbecue - przepis
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • sól do smaku

Pozostałe składniki:
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1/4 szklanki sosu Teriyaki
  • 1/4 szklanki sosu BBQ
  • 1/2 szklanki  soku pomarańczowego
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Original
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 200g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 1/4 szklanki blanszowanych, małych różyczek brokułów
  • 1/4 szklanki papryki, pokrojonej w paski
  • 1/4 szklanki czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 łyżki posiekanej dymki
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Na średnim palniku rozgrzewamy garnek, do którego kolejno dodajemy czosnek, imbir, sos Teriyaki, sos BBQ, sok pomarańczowy, TABASCO®, sos sojowy, sok z limonki i miód. Gotową marynatą zalewamy kurczaka i zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, aż będzie lekko rumiane.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Z wczesniej przygotowanego ciasta formujemy okrąg i wypiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku. Wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy równą warstwę sosu, obkładamy mozzarellą, kurczakiem, czerwoną papryką i kapustą.  Całość pieczemy przez 12-15 minut, aż skórka będzie miała złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy świeżą dymką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)