Pizza z kurczakiem Teriyaki i sosem barbecue

Gotową pizzę z kurczakiem Teriyaki posypujemy świeżą dymką
/ 07.11.2012 06:19
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto na pizze:

  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 1/4 szklanki sosu Teriyaki
  • 1/4 szklanki sosu BBQ
  • 1/2 szklanki  soku pomarańczowego
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Original
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 200g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 1/4 szklanki blanszowanych, małych różyczek brokułów
  • 1/4 szklanki papryki, pokrojonej w paski
  • 1/4 szklanki czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 łyżki posiekanej dymki
Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy:

 

następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto.

  • mąkę
  • drożdze
  • cukier
  • czosnek
  • sól

 

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Na średnim palniku rozgrzewamy garnek, do którego kolejno dodajemy:

  • czosnek
  • imbir
  • sos Teriyaki
  • sos BBQ
  • sok pomarańczowy
  • TABASCO®
  • sos sojowy
  • sok z limonki i miód.

Gotową marynatą zalewamy kurczaka i zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, aż będzie lekko rumiane.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza.

Z wczesniej przygotowanego ciasta formujemy okrąg i wypiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku.

Zobacz: Dietetyczna Pizza - 7 przepisów

Wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy równą warstwę sosu, obkładamy mozzarellą, kurczakiem, czerwoną papryką i kapustą.  Całość pieczemy przez 12-15 minut, aż skórka będzie miała złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy świeżą dymką.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA