Pizza z cebulą

Włoskie danie nieco po polsku...

DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z cebulą
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki szymanowskiej
  • 15 g drożdży piwnych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • oliwa do posmarowania blachy
  • ew. jeden ugotowany ziemniak

Na nadzienie:

  • 50 dag cebuli
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła lub oliwy
  • 3 żółtka
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • sól, pieprz , gałka muszkatołowa
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszać z czterema łyżkami ciepłej (nie gorącej!) wody z dodatkiem łyżeczki cukru (żeby drożdże lepiej pracowały) i odstawić do wyrośnięcia na kwadrans. Mąkę przesiać na stolnicę,  zrobić dołek, wlać pracujące drożdże. Zagniatać rękami, powoli dolewając resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ręcznie ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy ciasto urośnie i podwoi objętość uformować go rękami na wielkość blachy i rozciągnąć na grubość około 3 mm. Jeżeli chcemy zrobić pizzę na grubszym spodzie, to do wyrabianego ciasta należy dodać ugotowany ziemniak – będzie puszyste. Przygotowane ciasto uformować ręcznie, dopasowując do kształtu okrągłej blaszki. Pozostawić rant ok. 1 cm.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry. W rondelku rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić cebule, dusić do miękkości. Gdy już dobrze zmięknie, oprószyć mąką, dodać mleko, mieszając, zagotować i odstawić. Zaciągnąć żółtkami i ostudzić.
  3. Przygotowaną cebulę wyłożyć równomiernie na cieście (można na niej ułożyć dodatkowo plasterki wędliny). Posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i upiec ok. 20 minut, aż pizza będzie rumiana. Doskonała z czerwonym wytrawnym winem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)