Ryba z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie

Paprykowe danie prosto z kuchni bałkańskiej!
Weronika Kwaśniak / 24.04.2018 06:18
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 filety z łososia ze skórą, o wadze około 1 kg
  • 10 dag ajwaru (pasty paprykowej)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rybę z ajwarem!

  1. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj pastę paprykową, sos sojowy, miód i sok wyciśnięty z cytryn.
  2. Filety z łososia pokrój wzdłuż na paski o szerokości 2 cm każdy.
  3. Pokrojone kawałki włóż na 20 minut do marynaty.
  4. Łososia ułóż na folii aluminiowej, skropionej oliwą, zawijając jej boki tak, by przykryły rybę.
  5. Grilluj ją nad żarem, pod przykryciem, około 10 minut z każdej strony.

Zobacz więcej przepisów na grilla:

Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla

DRUKUJ PRZEPIS