Pikantny kurczak z kukurydzą

Z ziemniakami, pomidorami i czosnkiem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pikantny kurczak z kukurydzą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 posiekane cebule
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 20 dag ziemniaków
  • 20 dag ziaren kukurydzy
  • 120 ml pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 posiekane papryczki chili
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i łagodna
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pikantnego kurczaka z kukurydzą!

  1. Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na części.
  2. Zdejmij skórę, włóż do garnka i posyp przyprawami.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  4. Pomidory wymieszaj z posiekanym czosnkiem.
  5. Włóż do garnka ziemniaki z kurczakiem, posyp cebulą, na wierzchu połóż czosnek, chili i pomidory.
  6. Wlej bulion drobiowy, dodaj natkę.
  7. Gotuj pod przykryciem około 30 minut na słabym ogniu.
  8. Dodaj ziarna kukurydzy i gotuj jeszcze 10 minut.
  9. Całość dopraw przed podaniem świeżym lubczykiem, posyp sezamem.

Zobacz inne przepisy na kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)