POLECAMY

Pikantne kopytka

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą zupełnie zimne, dodać mąkę, jajko, stary ser i sól, zagnieść ciasto.

Składniki

  •  

    75 dag ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 15 dag drobno startego sera (tylżyckiego lub cheddara)
  • 10 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą zupełnie zimne, dodać mąkę, jajko, stary ser i sól, zagnieść ciasto.

Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki o średnicy 2,5 cm, spłaszczyć nożem i pokroić ukośne kluski długości ok. 3-4 cm. Włożyć do osolonego wrzątku, zamieszać. Ugotować i odcedzić na sitku. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Polać kopytka.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)