POLECAMY

Soczysta i chrupiąca - sprawdź przepisy na idealną pierś z kaczki

Pierś z kaczki to aromatyczne mięso drobiowe, które przygotujesz na wiele sposobów z aromatycznymi sosami - sprawdź nasze przepisy!

/ 5 miesięcy temu
Soczysta i chrupiąca - sprawdź przepisy na idealną pierś z kaczki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Niezwykle smaczne i soczyste mięso kaczki jest cenione za swoje walory smakowe. Piersi smażone na rozgrzanym tłuszczu nacinane są w charakterystyczny wzór, aby uzyskać chrupiącą i zrumienioną skórkę. Duszone z warzywami lub owocami na słodko możemy zwieńczyć sosami na bazie wywaru. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą pierś z kaczki!

Pierś z kaczki smażona: przepis

Oto składniki na smażoną pierś z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 3 szalotki
  • szklanka wywaru drobiowego
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść winogron
  • olej do smażenia

Jak zrobić smażoną pierś z kaczki?

Kaczkę dokładnie obmywamy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę ostrym nożem. Obsmażamy pierś z kaczki skórą do dołu na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Dolewamy wywar drobiowy na patelnie i dusimy razem z wcześniej pokrojonymi szalotkami. Doprawiamy całość pieprzem, solą i octem balsamicznym. Dokładamy winogrona. Tak przygotowana pierś z kaczki idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Pierś z kaczki pieczona: przepis

Oto składniki na pieczoną pierś z kaczki:

  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 cm startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula

Jak zrobić pieczoną pierś z kaczki?

Pierś z kaczki dokładnie obmywamy pod bieżącą woda i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę. W miseczce mieszamy miód, ocet, posiekany imbir, cynamon i pieprz. Marynatę układamy na piersi z kaczki i dokładnie wmasowujemy. Pozostawiamy w lodówce na całą noc. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiowa i układamy mięso. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Podajemy z ryżem lub puree ziemniaczanym.

Pierś z kaczki w sosie: przepis

Oto składniki na pierś z kaczki w sosie:

  • 4 piersi z kaczki
  • szklanka wywaru drobiowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • kieliszek wina
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • maliny

Jak zrobić pierś z kaczki w sosie?

kaczkę obmywamy pod woda i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy skórą do dołu przez około 8-10 minut do zbrązowienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. W tłuszczu z kaczki rozpuszczamy masło, cukier, kieliszek wina oraz wcześniej rozgniecione maliny. Dusimy przez 10 minut do uzyskania gęstego sosu. Polewamy pierś z kaczki i serwujemy z dowolnymi pieczonymi warzywami.

Sprawdź inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)