Pierś kaczki z modrą kapustą

Pomysł na prosty, ale efektowny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierś kaczki z modrą kapustą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 piersi kaczki (każda po ok. 20 dag)
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 dag owoców jałowca
Na modrą kapustę:
  • 80 dag czerwonej kapusty
  • 10 dag rodzynek
  • 30 dag prażonych jabłek
  • 50 ml octu jabłkowego winnego
  • 15 dag naturalnego miodu
  • 3 dag mielonego cynamonu
  • parę goździków
  • 300 ml soku jabłkowego
Do dekoracji:
  • plastry mandarynek
  • tymianek
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierś kaczki z kapustą!

  1. Wymieszaj wino, sos sojowy, posiekany czosnek, rozmaryn, owoce jałowca, sól i pieprz.
  2. Marynatą zalej mięso i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij kaczkę z marynaty i obsmaż na patelni na dużym ogniu z każdej strony przez minutę, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz 10-15 minut.
  4. Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do garnka i zalej sokiem jabłkowym, dodaj rodzynki i wymieszaj.
  5. Kapustę gotuj przez 20 minut, aż odparuje 3/4 soku jabłkowego, a kapusta będzie miękka.
  6. Po 10 minutach gotowania dodaj goździki, cynamon i miód.
  7. Na koniec wlej ocet winny i dodaj prażone jabłko.
  8. Całość wymieszaj i gotuj 2-3 minuty.
  9. Na talerzu ułóż plasterki mandarynki lub pomarańczy, następnie kapustę, a na niej piersi z kaczki.
  10. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Zobacz inne pomysły na kaczkę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)