Pierś indyka z oliwkami i pomidorami

Upieczone mięso zostaw na 10 min w wyłączonym piecu i pokrój na plastry.

DRUKUJ PRZEPIS
Pierś indyka z oliwkami i pomidorami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg filetu z piersi indyka
  • 20 dag marynowanych oliwek
  • 10 dag tartego sera
  • szalotka
  • 10 dag pieczarek
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 4 ząbki czosnku
  • kieliszek białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Szalotkę i pieczarki posiekaj, podsmaż na łyżce masła.  Dodaj pokrojone pomidory, oliwki, tartą bułkę, ser, śmietanę i żółtka. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  2. Filet umyj, natrzyj solą i pieprzem. Natnij w mięsie głęboką kieszeń, napełnij ją farszem, zepnij wykałaczkami. Obsmaż na złoto na oleju. Przełóż do brytfanki. Podlej winem. Przykryj i piecz ok. 50 min (180 st.). Pod koniec pieczenia odkryj,  posmaruj pieczeń masłem i posyp plasterkami czosnku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)