Pierogi ziemniaczane z szynką i pomidorami

Farsz możesz wzbogacić według własnego uznania!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi ziemniaczane z szynką i pomidorami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • sól
  • szklanka mąki
Na farsz:
  • 15 dag szynki
  • 15 dag suszonych pomidorów
  • 15 dag sera typu feta
  • żółtko
  • łyżka śmietany
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi ziemniaczane z szynką!

  1. Przygotuj farsz: szynkę, pomidory i ser pokrój w kostkę i wymieszaj.
  2. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Odsącz, przepuść przez praskę albo zmiel w maszynce.
  4. Wsyp kaszę manną, proszek do pieczenia, posól, wbij jajko, dodaj miękkie masło.
  5. Ręcznie wyrób ciasto, wsypując tyle mąki, by było gęste i elastyczne.
  6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj prostokątny placek grubości około 4 mm.
  7. Pokrój go na kwadraty o boku ok. 6 cm.
  8. Na każdym kwadracie połóż łyżkę farszu i zlep w trójkątne pierożki.
  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Żółtko wymieszaj ze śmietaną, posmaruj wierzch pierożków.
  11. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)