Pierogi ziemniaczane z serem

Ciasto można też przygotować ze startych, surowych ziemniaków. Trzeba je dokładnie odcisnąć i połączyć z dodatkami.

DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi ziemniaczane z serem
Stockfood/Free
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej

Na farsz:

  • 30 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 10 dag słoniny
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, utłucz.
  2. Utrzyj z mlekiem, jajkiem i żółtkiem. Dodaj przesianą mąkę, zagnieć dość lekkie ciasto.
  3. Twaróg utrzyj z jajkiem, solą i cukrem do smaku.  
  4. Odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich kule, spłaszczaj je. Na każdym placku kładź po łyżeczce farszu. Zlep pierogi.
  5. Wrzuć je na sporą ilość osolonego wrzątku. Gotuj minutę od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, polej stopioną słoniną. Przed podaniem posyp natką lub cukrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)