Pierogi z truskawkami

Pyszny obiad na słodko!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z truskawkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 szklanki truskawek
     
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi z truskawkami!

  1. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą i żółtkiem.
  2. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, wlej więcej wody.
  3. Na koniec dodaj masło i dalej zagniataj.
  4. Przykryj ściereczką na 15 minut.
  5. Ciasto podziel na 3 części, aby zbytnio nie wyschło.
  6. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i wałkuj krążki.
  7. Na każdym krążku ciasta układaj pokrojone na połówki truskawki i lep pierogi.
  8. Wrzucaj do osolonego wrzątku.
  9. Gotuj 2-3 minuty od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów.
  10. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)