Pierogi z serem i bakaliami

Ciasto będzie bardziej elastyczne, jeśli dodasz łyżeczkę rozpuszczonego we wrzątku masła.

DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z serem i bakaliami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki letniej wody
  • sól

Na farsz:

  • 30 dag tłustego twarogu
  • 2–3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki rodzynek
  • po 5 suszonych śliwek bez pestek, moreli i fig
  • 4 łyżki cukru

Dodatki:

  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka maku
Jogurtowe pierożki z nadzieniem serowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Utrzyj ser ze śmietaną, rodzynkami i posiekanymi bakaliami. Dodaj cukier do smaku.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób zagłębienie, wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Następnie powoli wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.  
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój kółka. Na każdym połóż łyżeczkę farszu i mocno zlep brzegi ciasta, formując pierogi.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i łyżką oleju. Pierogi wkładaj partiami do wrzątku, zamieszaj, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  5. Posyp cukrem wymieszanym  z makiem i cukrem waniliowym. Podawaj z dodatkiem śmietany i sosu owocowego.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)