Pierogi z podgrzybkami

Pyszne!

DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z podgrzybkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • ok. 1/2 szklanki letniej wody
  • sól

Farsz:

  • 60 dag świeżych podgrzybków
  • 3 grzyby suszone
  • cebula
  • łyżka masła
  • 10 dag orzechów laskowych i włoskich
  • natka
  • jajko
  • tymianek
  • sól, pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć miską, odstawić na 30 minut.
  2. Grzyby świeże i namoczone suszone drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, smażyć kilka minut. Podlać wodą z moczenia grzybów i dusić 20 min. Odparować, ostudzić. Dodać uprażone orzechy, posiekaną natkę i jajko. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
  3. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na prostokąty. Kłaść na nie po trochu farszu, zlepić brzegi, ugotować w osolonym wrzątku. Polać stopionym masłem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)