Pierogi z mięsem

Tradycyjny przepis!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z mięsem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • jajko
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka soli
Na farsz:
  • 40 dag mięsa wołowego na rosół
  • 40 dag wołowej pręgi
  • 60 dag mięsa drobiowego (np. udka z kurczaka)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 1/2 pora
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi z mięsem!

  1. Mięso zalej wodą, dodaj wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli i ugotuj, aby było miękkie.
  2. Z ugotowanego wystudzonego mięsa usuń kości.
  3. Wraz z mięsem zmiel ugotowane dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera.
  4. Cebulę, posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa.
  5. Masę mięsną dopraw solą i pieprzem.
  6. Składniki na ciasto szybko zagnieć. Cienko rozwałkuj. Za pomocą np. szklanki wycinaj koła.
  7. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów.
  8. Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę.
  9. Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty od wypłynięcia.  
  10. Podawaj prosto z wody polane masłem i cebulką lub podsmażone na patelni.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)