Pierogi z kaszą i serem

Mało znany przepis na pyszne pierogi!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kaszą i serem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • jajko
Na farsz:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 15 dag białego sera
  • 5 dag tłuszczu
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi z kaszą!

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko.
  2. Do przestudzonej dodaj zmielony ser, zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, wykrawaj krążki, na każdy nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi, formując pierogi.
  4. Pierogi z kaszą gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie.
  5. Pierogi można podawać polane stopioną słoniną lub masłem. Doskonale smakują też z domowym zsiadłym mlekiem.

Sprawdź inne przepisy na pyszne pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
a czy ktoś popijał ziemniaki kompotem z czarnych jagód leśnych. Pychota. A pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - moja mama robiła je także i na słodko. A czy jedliście pierogi z tartymi ziemniakami uprzednio usmażonymi - okraszone słoninką. Pychotka. Uwielbiam placki ziemniaczane z cebulką i ziołami w środku, a na wierzchu posypane cukrem. Spróbujcie, są pyszne.
/2 lata temu
dawno szukałam przepisu na pierogi z kaszą!