Pierogi z jabłkami i cynamonem

Smak dzieciństwa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z jabłkami i cynamonem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
  • 3 średnie jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier brązowy
  • śmietana do polania
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z jabłkiem i cynamonem!

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Nadmiar soku odciśnij.
  3. Do jabłek dodaj cynamon. Jeśli są bardzo kwaśne - cukier.
  4. Masło rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do mąki.
  5. Dodaj sól i zagnieć jednolite ciasto.
  6. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki.
  7. Na każde kółko połóż porcję farszu i zlep ciasto, formując zgrabne pierożki.
  8. Wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj, aż wypłyną.
  9. Podawaj polane śmietaną.
  10. Możesz też posypać cynamonem.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sekendra/rok temu
pierogi z jabłkiem i cynamonem??!?!? mmmmmmmmm