Pierogi z farszem z surowych ziemniaków

Pierogi ruskie przygotowujemy z gotowanych ziemniaków - warto spróbować wersji alternatywnej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
Na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżka margaryny
  • 3 łyżki masła lub 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z surowymi ziemniakami!

  1. Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieć ciasto pierogowe.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odsącz sok, a osiadłą mączkę dodaj do startych ziemniaków.
  4. Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż.
  5. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż, ale nie rumień.
  6. Ziemniaki, boczek i cebulę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj farsz i formuj pierogi.
  8. Ostrożnie wrzucaj na wrzącą wodę z solą, gotuj na małym ogniu, aż wypłyną.
  9. Podawaj gorące, polane stopionym masłem, stopioną słoniną albo śmietaną.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)