Pierogi z dynią i szałwią

Ciekawe połączenie smaków!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z dynią i szałwią
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • jajko
  • szklanka wody
  • sól
Na farsz:
  • 50 dag dyni
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • cukier
  • ostra papryka w proszku
  • listki szałwii
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z dynią i szałwią!

  1. Miąższ dyni odkrój od skóry i pokrój w drobną kostkę.
  2. Listki szałwii umyj, osusz i posiekaj (łyżkę pociętych listków odłóż).
  3. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle razem z dynią.
  4. Dodaj pestki dyni uprażone na suchej patelni i szałwię, wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
  6. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko.
  7. Wyrób ciasto, dolewając szklankę letniej wody.
  8. Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
  9. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
  10. Masło rozpuść na patelni, dodaj szałwię i delikatnie podgrzewaj, polej nim pierogi.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)