Pierogi z dynią i bakaliami

Pomysł na pyszny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z dynią i bakaliami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ciepłe mleko
Farsz:
  • 40 dag dyni o twardym miąższu
  • 10 dag rodzynek
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • miód lub cukier
  • cynamon
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z dynią i bakaliami!

  1. Dynię ułóż na blaszce i piecz do miękkości w piekarniku o temperaturze 200°C.
  2. Ostudź, rozgnieć widelcem.
  3. Połącz ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Smak można wzbogacić miodem lub cukrem oraz cynamonem.
  4. Z mąki, żółtka, masła i dobrze ciepłego mleka zagnieć elastyczne ciasto.
  5. Rozwałkuj cienko, wykrój krążki, obłóż farszem, zlep tworząc ozdobny rancik.
  6. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Polej masłem.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
pierogi z dynią i bakaliami musza smakować wybornie. sprawdzam przwpis