Pierogi z bananami

Nietypowy obiad na słodko!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z bananami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
Na nadzienie:
  • 1 kg dojrzałych bananów
  • sok z 2 cytryn
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z bananami!

  1. Mąkę wymieszaj z kaszą manną, lekko posól.
  2. Dodaj olej i cały czas wyrabiając, dodawaj wodę.
  3. Zagnieć elastyczne ciasto.
  4. Ciasto podziel na 3 części i partiami wałkuj na cienki placek.
  5. Wykrawaj wąską szklanką małe krążki.
  6. Banany obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
  7. Skrop sokiem z cytryny.
  8. Na każdy krążek ciasta kładź plaster banana, przykryj drugim i sklejaj pierogi (można pomóc sobie i sklejać brzegi, przyciskając widelcem).
  9. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej partiami pierogi, gotuj, aż wypłyną.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
no..... bigos to potrafi ugotować każda prawdziwa Polka, ja polecam sajgonki z bigosem, rewelacja