POLECAMY

Lubisz pierogi ruskie? Sprawdź, jak je przygotować na 2 sposoby!

Pierogi ruskie lubią chyba wszyscy. Zwłaszcza te podsmażone i zaserwowane ze smacznymi skwarkami - sprawdź przepis!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Teoretycznie w każdej wersji powinny smakować tak samo, ale tak naprawdę w każdej rodzinie funkcjonuje nieco inny przepis. Jedni serwują pierogi ruskie nieco bardziej pikantnie, z dużą ilością pieprzu i ostrą papryką dodaną do farszu. Inni stawiają na łagodniejszą wersję, a wierzch polewają gęstym sosem śmietanowo-serowym. Niezależnie od opcji - pierogi ruskie zawsze będą pyszne!

Przepis na pierogi ruskie z boczkiem

Oto składniki na pierogi ruskie z boczkiem:

Na farsz do pierogów ruskich:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag twarogu,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła.

Na ciasto do pierogów ruskich:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Jak zrobić pierogi ruskie? Cebulę posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto na pierogi (jeśli trzeba, dolej więcej wody). Zawiń w folię i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zlepiaj pierożki. Pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Wyjmij ostrożnie.

Sprawdź jeszcze 50 pomysłów na dania kuchni polskiej

Przepis na pierogi ruskie podpiekane w piekarniku

Oto składniki na pierogi ruskie podpiekane:

Na ciasto do pierogów ruskich:

  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej osolonej wody.

Na farsz do pierogów ruskich:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag twarogu,
  • cebula,
  • olej,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pierogi ruskie podpiekane? Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień. Ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przepuść przez prasę. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na ciasto na pierogi mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką. Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj. Szklanką wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj. Pierogi ruskie wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.

Boczek pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 2-3 minuty, zdejmij. Pierogi ruskie podawaj polane tłuszczem i boczkiem. Możesz je też podpiec w piekarniku - wystarczy dosłownie kilka minut w wysokiej temperaturze.

Zobacz więcej przepisów na dania obiadowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)