Pierogi po zbójnicku

Z boczkiem, kaszą i kiszoną kapustą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi po zbójnicku
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • 20 dag kaszy pęczak
  • 10 dag kiszonej kapusty
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 5 dag słoniny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi po zbójnicku!

  1. Przesiej mąkę i dodaj do niej sól oraz ostrą paprykę.
  2. Wbij do mąki jedno jajo, dodaj szklankę ciepłej wody.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa.
  4. Odstaw na 45 minut (najlepiej przykryć je ściereczką).
  5. Po upływie wyznaczonego czasu podziel ciasto na pół i rozwałkuj.
  6. Kiszoną kapustę gotuj przez 20 minut, przecedź i posiekaj.
  7. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  8. Słoninę pokrój i podsmaż na patelni, dodaj jajko.
  9. Dodaj posiekany boczek i cebulę, smaż.
  10. Zdejmij z ognia, wymieszaj usmażone składniki i dodaj ostatnie surowe jajko.
  11. Możesz jeszcze doprawić masę według uznania - powinna być pikantna, dodaj więc dużo ostrej papryki.
  12. Wykrawaj z ciasta kółeczka, nakładaj farsz i zlepiaj.
  13. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i od momentu wypłynięcia gotuj przez 5-6 minut.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)