Pierogi litewskie z kaszą

Pomysł na pyszny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi litewskie z kaszą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • ciepła woda
Na farsz:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag grzybów suszonych
  • cebula
  • 10 dag boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi litewskie z kaszą!

  1. Grzyby namocz, odlej wodę i gotuj w nowej wodzie mniej więcej 15 minut.
  2. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę.
  3. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła.
  4. Cebulę pokrój i usmaż na złoty kolor na oliwie (lub z drobno pokrojonym boczkiem).
  5. Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz.
  6. Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
  7. Rozwałkuj, pokrój na prostokąty.
  8. Na środek każdego połóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklejaj brzegi ciasta.
  9. Pierogi gotuj przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie skleją się po wyjęciu z garnka).
  10. Podawaj z wody lub podsmażone.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)