Pierogi kurpiowskie z grzybami

Pierogi po kurpiowsku z grzybami możesz podać do wigilijnego barszczu czerwonego. Sprawdź nasz przepis.

DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi kurpiowskie z grzybami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól

Farsz:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag drobno posiekanych orzechów (laskowych i włoskich)
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • łyżka masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę wyrób z żółtkami, szczyptą soli i masłem. Zagnieć ciasto, dolewając stopniowo 1/2 szklanki letniej wody. Ciasto uformuj w kulę, przykryj miską i odstaw na 30 minut.
  2. Grzyby namocz i gotuj 15 min, osącz i posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i duś 5 min. Dodaj uprażone orzechy, natkę, jajko. Dopraw tymiankiem, solą, pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki średnicy 7 cm. Na środku ułóż łyżkę farszu. Zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)