Pierogi argentyńskie z mięsem

Pierogi argentyńskie nie są zbyt znanym daniem - a szkoda! Są pyszne!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi argentyńskie z mięsem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • sól

Farsz:

  • cebula
  • 10 dag pikantnej kiełbasy
  • olej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka kropel tabasco
  • ok. 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • kumin
  • jajko
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi argentyńskie!

  1. Z podanych składników i 2-3 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto.
  2. Zawiń w folię, schłodź.
  3. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na oleju.
  4. Dodaj koncentrat i tabasco, chwilę podduś, wystudź.
  5. Wymieszaj z posiekanym mięsem i przepłukaną, odcedzoną fasolą, dopraw.
  6. Ciasto cienko rozwałkuj.
  7. Wykrój z niego krążki, napełnij farszem, zlep brzegi.
  8. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz przez około 15 minut w 180°C.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:

Waniliowe pierogi - przepis
Jak zrobić chinkali - gruzińskie pierogi z mięsem
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Przepis na pierogi z kurczakiem
Kruche pierogi z mięsem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)