Pieczony udziec indyka

Zapiekany z ciastem filo!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony udziec indyka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,2 kg udźca z indyka
  • główka czosnku
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • cytryna
  • gałązki świeżego estragonu
  • 500 g rozmrożonego ciasta filo
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczony udziec indyka!

  1. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku i skórką startą z cytryny.
  2. Obłóż estragonem, włóż na noc do lodówki.  
  3. W wolne przestrzenie powciskaj ząbki czosnku i śliwki.
  4. Mięso owiń ciastem, ułóż w brytfannie.
  5. Polej masłem.
  6. Piecz 70 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz inne przepisy na mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)