Pieczony schab z chili w kolorowym pieprzu - przepis

Pieczony schab z chili to idealne danie na chłodne dni. Rozgrzewa i poprawia nastrój. A do tego jak smakuje!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony schab z chili w kolorowym pieprzu - przepis
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 2–3 papryczki chili
  • kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • łyżka gęstego miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • 3–4 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Schab umyj, natrzyj ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymiankiem i majerankiem. Przykryj, odstaw na 1–2 godz. Wąskim nożem zrób w środku długi otwór.
  2. Chili umyj, odkrój ogonki, usuń pestki. Włóż w otwór w mięsie. Schab obsmaż na oleju, ułóż w brytfance. Mus jabłkowy utrzyj z miodem, musztardą, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Pastą posmaruj schab. Obsyp pieprzem. Podlej winem, wstaw do piekarnika (180 st.). Przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę. Pod koniec pieczenia schab odkryj. Upieczony zostaw jeszcze na 10 min w wyłączonym piecu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)