Pieczony schab z borowikami

Pieczony schab z borowikami fot. STOCKFOOD/FREE
Poza sezonem farsz do pieczeni można przyrządzić z pieczarek, grzybów mrożonych albo suszonych (te przed duszeniem należy dobrze namoczyć)
/ 08.09.2011 07:41
Pieczony schab z borowikami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i pieczenie ok. 120 min * 1 porcja – ok. 445 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1,2 kg schabu bez kości
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 40 dag borowików
- jajko
- sól
- cebula
- tymianek
- 10 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag masła
- 1,5 szkl. bulionu
- 1 szkl. śmietanki 30 proc.
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Grzyby oczyść. Zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj 10 minut. Odcedź. Drobno pokrój.

2. Posiekaj cebulę. Podsmaż ją na łyżce masła, dodaj grzyby i razem smaż jeszcze kilka minut. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź.

3. Zimne grzyby wymieszaj z mielonymi orzechami, resztą masła i jajkiem. Masę ponownie przypraw.

4. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij poprzecznie niemal na całą szerokość. Rozłóż płaty mięsa. Na jednym rozsmaruj masę grzybową. Przykryj drugim płatem. Owiń z wierzchu plastrami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.

5. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. Piecz 10 min. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C
i piecz jeszcze 90 min. Pieczeń wyjmij, wywar z pieczenia przecedź. Wymieszaj ze śmietanką, zagotuj, ew. przypraw. Podaj jako sos do mięsa. Pieczeń serwuj z sosem i ziemniakami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA