POLECAMY

Pieczony schab faszerowany fasolką szparagową

Idelany na obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony schab faszerowany fasolką szparagową Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przygotowanie:
  1. Schab opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i roztartym majerankiem. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  2. Fasolkę dokładnie umyj, odetnij końce. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj minutę. Wyłóż na sito, przelej zimną wodą, wystudź.
  3. Żółty ser pokrój w grube plastry, a potem w słupki.
  4. Schab natnij pośrodku przez całą długość za pomocą długiego, ostro zakończonego noża. W nacięcie wciskaj fasolkę i ser. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Zrumień na patelni z olejem.
  5. Włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Piecz 50–60 min w temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)