Pieczone udka kurczaka

Delikatny kurczak pieczony w odpowiedniej temperaturze i przyprawiony aromatycznymi przyprawami to uczta dla podniebienia!

fot. Fotolia

Składniki:

  • 4 udka kurczaka ok. 1,20 kg
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • mieszanka ziół do drobiu
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania pieczonych udek z kurczaka:


Udka z kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Połączyć sól z sokiem z cytryny, a kiedy się rozpuści, dodać pieprz, zioła i olej, dobrze wymieszać. Marynatą posmarować udka, naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny, można na dłużej. Po wyjęciu osączyć, ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na 30 minut. Wyjąć, posmarować śmietaną, posypać papryką, ponownie wstawić do piekarnikia na 15-20 minut. Pieczone udka z kurczaka podawać z sałatką.
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
Dorota_46/rok temu
a czego śmietaną?
Pyza/3 lata temu
Ummmm, mnie, pieczone udeczka!
Krajka/3 lata temu
Pieczone udka kurczaka u mnie są na kazdym przyjęciu i nikt nie narzeka, raz robię pikantn, inym razem łagodne i jest super!
POKAŻ KOMENTARZE (4)