Udka pieczone - przepis składniki i przygotowanie

To danie zachęci nawet największego niejadka!
Weronika Kwaśniak / 17.03.2014 12:27
DRUKUJ PRZEPIS
Udka pieczone - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 pałeczki z kurczaka
  • cukinia
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki keczupu
  • łyż­eczka słodkiej papryki w proszku
  • posiekany mały ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na udka pieczone!

  1. 3 łyżki oleju połącz z keczupem, papryką, czosnkiem, ziołami, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Połową bejcy posmaruj udka, ułóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  3. Piecz 35 minut w temp. 200°C, aż pałeczki mocno się zrumienią.
  4. W trakcie pieczenia udka smaruj pozostałą bejcą.
  5. Cukinię opłucz, pokrój nożykiem szczelinowym w długie plasterki.
  6. Podduś na pozostałym oleju, dopraw solą i pieprzem.
  7. Na talerzu ułóż podduszoną cukinię, a na nią przełóż udka.

Sprawdź inne przepisy na udka:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA