Pieczone pierożki

Pierogi z ciasta francuskiego - kruche i subtelne.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone pierożki
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 150 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • żółtko
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi pieczone!

  1. Ciasto rozmroź.
  2. Obraną cebulkę i czosnek posiekaj.
  3. Paprykę pokrój w kosteczkę.
  4. Mięso wymieszaj z rozdrobnionymi warzywami, śmietaną i koncentratem.
  5. Przypraw papryką, solą i pieprzem.
  6. Z ciasta wykrawaj krążki.
  7. Na każdym kładź po łyżce nadzienia.
  8. Krążki złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
  9. Pierożki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
  10. Posmaruj żółtkiem.
  11. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
pola/2 lata temu
Wyglądają wyśmienicie często zamawiam catering do domu bo nie mam czasu za bardzo gotować i sajgonki czy pierożki moja rodzina uwielbia z Mekonga w Krakowie.