Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą

Z czosnkowym posmakiem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 10 dag masła
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • duże jajko
Na farsz:
  • 50 dag liści szpinaku
  • 30 dag sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • kminek
  • sól
  • pieprz
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczone pierogi ze szpinakiem!

  1. Wymieszaj utłuczone ziemniaki z masłem, połową jajka, mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i tymiankiem.
  2. Zagnieć miękkie ciasto.
  3. Zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
  4. Zblanszuj szpinak, odciśnij wodę.
  5. Dodaj utartą fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ostudź farsz.
  6. Niezbyt cienko rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
  7. Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu i zlep pierogi.
  8. Gotowe pierogi posmaruj resztą roztrzepanego jajka i posyp kminkiem.
  9. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ładnie przyrumienione.
  10. Podawaj na gorąco, np. z ostrym sosem pomidorowym lub jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)