Pieczone pierogi drożdżowe

Doskonale smakują na ciepło i zimno. Można je serwować jak paszteciki.

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone pierogi drożdżowe
Stockfood/Free
Liczba porcji: 5
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 455 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Na farsz:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
Jogurtowe pierożki z nadzieniem serowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże wkrusz do letniego mleka, dodaj cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj jajko, stopione masło i rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Grzyby opłucz, namocz, ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, posiekaj.
  4. Kapustę ugotuj, odciśnij, posiekaj. Wymieszaj z grzybami i lekko zrumienioną cebulką, dopraw.
  5. Ciasto zagnieć, cienko rozwałkuj. Wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem.
  6. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem. Piecz na złoty kolor w temp. 210 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)