Pieczona szynka w chrupiącym cieście chlebowym

Aby ciasto nie było twarde po wyjęciu z pieca posmaruj je z wierzchu wodą i przykryj na chwilę czystą ściereczką – wtedy ciasto będzie bardziej miękkie i łatwiej da się pokroić
/ 12.01.2012 06:11

Przygotowanie: ok. 1,5 godz.
Pieczenie: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 500 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1,2 kg szynki wieprzowej (bez skóry i kości)
- 2–3 ząbki czosnku
- po sporej szczypcie zmielonego pieprzu ziołowego i czarnego
- łyżeczka soli

Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- jajko
- ok. 1,5 szklanki letniej wody
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Sposób wykonania:
1. Szynkę natrzyj czosnkiem roztartym z solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Owiń ciasno folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

2. Mąkę przesiej z solą do miski. W środku zrób zagłębienie, wkrusz tam drożdże, posyp cukrem i wlej szklankę letniej wody. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrób ciasto, dodając jajko, resztę wody i pod koniec olej.  Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na placek grubości ok. 3 cm. Cały placek posyp równo ziołami prowansalskimi.

3. Ułóż na nim mięso i dokładnie zlep brzegi ciasta. Ułóż zlepieniem do spodu blachy wyłożonej pergaminem. Piecz 2 godziny w temp. 180 st.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA